8 největších lží, které nám říká mléčný průmysl

8 největších lží, které nám říká mléčný průmysl

Drby jsou mocné. Mohou zničit kariéru, šířit se jako divoký oheň a v případě mléčného průmyslu jsou velice výnosným obchodním modelem. Kvůli předpokládaným benefitům odhlédl mléčný průmysl od rizik a přímo lže o způsobech, jakými jsou jejich produkty vyráběny. Kdybyste dostali desetník za každou lživou informaci, kterou jste kdy slyšeli o mléčném průmyslu, měli byste dost na celoživotní zásobu sójového mléka.

Zde jsou nejvýznamnější drby a dezinformace velkého mléčného průmyslu, kterým máte věřit.

1. Potřebujete mléko pro zdraví a silné kosti

Kdo by si nepamatoval reklamy se sloganem ‘Got Milk?’, na kterých mnoho celebrit vychvalovalo zázraky mléka působící na naše zdravé kosti?

Díky vychvalování, jak je mléko bohaté na vápník a jak je výhodné pro zdravé kosti, reklama fungovala. To, že je dnes mléko zdrojem vápníku číslo jedna, je výsledkem snah mléčného průmyslu. Je tu jen jeden malý problém: není to úplně pravda.

Pravda, mléko a mléčné výrobky mohou být bohaté na vápník, ale dle Lékařského výboru pro zodpovědnou medicínu (the Physicians Committee for Responsible Medicine) zdraví kostí více souvisí s tím, kolik vápníku si udržíme v těle, než kolik ho přijmeme. Pokud sníte nebo vypijete mléčný výrobek, pouze 32 procent vápníku je absorbováno vaším tělem. Zatímco vápník obsažený v brokolici se vstřebává z 52.6 procent, vápník z kapusty se vstřebává z 58.8 procent a vápník z růžičková kapusty se vstřebává z 63.8 procent.

Není tedy divu, že ve studii publikované v Osteoporosis Internacional došli k závěru, že hustota minerálů v kostech veganů je stejná jako u konvenčně se stravujících.

2. Pokud nebudete dojit mléko pro lidskou spotřebu, bude to krávě způsobovat bolest

Opět, jeden z docela pravdivých výroků.

Ano, pokud je kráva v laktaci a není dojena, způsobuje ji to bolest, ale to nikterak neospravedlňuje způsob, jakým je mléko produkováno (pozn. red.: kdybychom ji uměle neoplodnili, mléko by netvořila).

Další známá pověra, které věříme, je, že krávy přirozeně nedávají mléko po celý rok. Stejně jako u lidí, i ony produkují mléko proto, aby nakojily svá mláďata. Kdyby byla jen jedna kráva a jeden farmář, kráva by otěhotněla, měla by tele, tak by bylo v pořádku, kdyby si vzal farmář trochu přebytků pro svoji vlastní spotřebu a většina mléka by byla spotřebována teletem pro jeho růst. Nicméně dnes se to takto neděje. Mléko je produkováno ve velkém průmyslovém měřítku, kde jsou krávy oplodňovány a jsou jim odebírána telata po jednom dni - tahle telata mateřské mléko stejně potřebovat nebudou, protože se z nich stane telecí maso - a mléko je odebíráno pouze pro lidskou potřebu. Tento proces je opakován, tudíž kráva může produkovat mléko 305 dnů v roce.

3. Mléko je nezbytné pro zdravý vývoj

“S konzumací mléka a mléčných výrobků je spojeno mnoho zdravotních výhod,” propaguje mléčný koncil (the Dairy Council). Matky krmí své děti v naději, že tento magický elixír způsobí, že budou jejich děti růst zdravě a že budou silné, ale nové výzkumy ukazují, že bílkoviny, vápník a vitamín D se nalézají i v jiných potravinách a to bez vedlejších účinků.

“Opravdu potřebují děti mléko? Samozřejmě, že, ne,” říká Amy Lanou, profesorka na výživu ze Severokarolínské univerzity v Ashvillu, časopisu LiveScience. “Většina lidí na světě nepije mléko po tom, co přestanou být kojeni a dostává se jim adekvátní výživy. Kdybyste krmili dítě třemi porcemi kravského mléka, kde by vzalo místo na další zdravá jídla jako jsou zelenina, luštěnina a zdravé bílkoviny?“

Vzhledem k tomu, že pití mléka zahrnuje také vysokou konzumaci cukru, které je do něj přidané při výrobě mléka s čokoládovou a jahodovou příchutí, může konzumace mléka také vést k dětské obezitě.

4. Čokoládové mléko je dobré proti otřesům

Předtím, než budete spěchat do obchodu pro čokoládové mléko pro vaši středoškolskou nebo vysokoškolskou fotbalovou hvězdu, měli byste vědět, že to také není docela pravda.

V roce 2015 studie Marylandské univerzity (University of Maryland) tvrdila, že by čokoládové mléko - přesněji nápoj s názvem Fifth Quarter Fresh - mohlo pomoci atletům, kteří utrpěli otřesy, k rychlejšímu zotavení. Malý detail, který tisková zpráva, která by měla podpořit studii, pro média zapomněla zmínit, je Fifth Quarter Fresh pomohl financovat studii “skrze program založený na Marylandské univerzitě, který je spojen s podnikáním s univerzitami a který je určen pro výzkum rozvoje produktů,” ohlásil Washington Post.

Když se noviny zeptaly profesorů pediatrů a expertů na otřesy z Weill Cornell Medical College v New Yorku, aby se podívali na data, jejich názor byl, že nebylo dost dat k tomu, aby mohl být učiněn závěr.

5. Krávy milují, když jsou dojeny

Jasně, možná kdysi dávno se jim to líbilo, když šlo pouze o její osobu, tichou farmu a milého farmáře, který o ní pečoval, nicméně na dnešních halách chovů nic tichého není a chlapík v lacláčích a čapce byl nahrazen stroji.

Záběry z velkochovů - odkud je (dle serveru Modern Farmer) 86 procent mléka v USA produkováno (v Česku je podíl velkochovů ještě vyšší - pozn. Bílé minus) - ukazují krávy zavěšené na elektricky poháněných dojících přístrojích, které jim vysávají mléko z vemen, a to nikoliv opatrně a tiše, ale s důrazem na rychlost a efektivní produkci.

Podmínky na mléčných farmách jsou tak nehygienické, že je 50procentní šance, že se krávě dostane infekce do vemene - a, ano, že se hnis způsobený infekcí dostane do mléka. Aby se předešlo těmto infekcím, mnoho farmářů nechává svým krávám odstranit dvě třetiny ocasu bez použití léků proti bolesti, ačkoliv účinnost této praxe byla vyvrácena. I rohy jsou krávám upalovány bez užití léků proti bolesti. Zní vám to jako příjemný zážitek?

6. Dojné krávy nejsou poráženy

Pamatujete si, jak jsou krávy oplodňovány stále a stále dokola kvůli produkci mléka? No a normálně by kráva mohla žít déle než 20 let, ale důsledkem stresu a únavě z neustálého těhotenství a dojení mohou krávy žít jen tři až pět let. Poté, co jejich tělo přestane produkovat takové množství mléka jako dřív, a poté, co jsou často zmrzačeny, odcházejí krávy do důchodu - do mastného průmyslu, kde se z nich stanou hamburgery.

7. Mléko je superpotravina

Již jsme zjistili, že i jiná jídla mají stejně nebo více živiny jako mléko a mléčné výrobky, ale není to nedostatek vitamínů, které činí mléko nezdravým.

Pro zvýšení produkce mléka mnoho farmářů ve Spojených státech dává krávám růstové hormony, což zapříčiňuje asi 10 krát vyšší produkci mléka za den, než tomu bylo před desítkami let.

Mléko a mléčné výrobky jsou plné saturovaných tuků, které vedou k vysokému cholesterolu a které mohou ucpávat tepny, což může vést k nemocím srdce. Podle článku “Nevětší zdroje saturovaného tuku v USA” Harvardské školy veřejného zdraví T. H. Chana (Harvard’s school of public health) jsou pravidelná konzumace sýru, pravidelná konzumace pizzy a pravidelná konzumace mléčných desertů v první pětce.

8. Nic se nevyrovná chuti a textuře pravých mléčných výrobků

Kdysi byla sója jediná komerční alternativa mléka, ale dnes máme tolik dalších možností: mandlové, lískooříškové, konopné, rýžové a kokosové mléko jsou jen příklady mnoha alternativ. Některá jsou tučnější, jiná jsou sladší, krémovější a oříškovější a je to opravdu na každém, co považuje za nejchutnější. I přední značky jako jsou Ben & Jerry naskočily do rozjetého vlaku s nemléčnými výrobky. Dobře se najíst bez mléčných výrobků je dnes jednodušší než bylo kdykoli předtím.

Zdroj: Care2


Vytisknout   E-mail